Anne Sağlığı Konuları Neler

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Normal Midir ?

Sağlıklı bir kadın birey her ay düzenli olarak menstural döngü yaşar ve  adet görür. Normalde adetler 21gün ial 35 gün aralıklarla olur, 3 gün ve 9 gün arasında sürer ve toplam 30-80 cc arasında kanama meydana gelir. Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde çok az bir kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama miktarı artar  yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve sona erer.

Kimya derslerinde anlatılanlardan hepimizin bildiği gibi kan kısa bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye doğru döner. Adet döneminin başlangıcında, adet daha başlamadan önce, endometriyum (rahim duvarı) tam parçalanmadan önce ufak bir kanama olursa ve bu kanama vajinada bir süre durum oksijen ile  temasa geçerse rengi kahverengiye doğru döner.

kanama yoğunlaşmaya başlayınca  kan vajinada beklemeden dışarı direk  atılacağı için rengi kahverengiye dönmeden direk  kırmızı olacaktır.

Ancak bazı zamanlarda adet sonrası ya da öncesi  kahverengi akıntı ya da kanama olabilir. Kahverengi lekelenmenin nedeni fizyolojik bir problemden dolayı olabileceği gibi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Kahverengi Akıntının Normal Kabul Edildiği Durumlar

  • Doğum kontrol hapı kullanımı

Doğum kontrol hapı kullanan kadın bireylerin yaklaşık %30’unda ilk 3 ay ara kanama ya da  kahverengi akıntı meydana gelebilir. Hapı düzenli bir şekilde kullandığı sürece bu sorun ortalama 2-3 ay içinde ortadan kalkacaktır.

  • Rahim içi araç kullanımı

Bakırlı spiral veya kormonlu sipral (MİRENA) kullanan kadın hastalarda ekseriyetle ilk 3 ay ara kanamalar, kahverengi akıntılar oluşabilir, bu durum normal kabul edilebilir.

  • Yumurtlama dönemi (ovulasyon)
  • Gebelik

Gebeliğin başında kahverengi akıntı olması tutunma kanaması olarak kabul edilir. Bu durum normal ve fizyolojiktir. Ancak bu  kanama kahverengiden kırmızıya doğru  dönüyorsa düşük tehlikesi olarak kabul edilir ve acil tedavi etmek gerekir.

  • Adet döneminin (menstrüasyon) hemen öncesi ya da sonrası dönem
  • Pelvik muayene ya da smear testi sonrası

Kahverengi Akıntının Normal Kabul Edilmediği Durumlar

  • Miyom

Özellikle rahim içindeki miyomlar (submuköz miyom) çok fazla adet kanaması veya adet dışı dönemde kahverengi kanamaya sebep olabilir.

  • Endometriyal veya servikal polipler

Rahim ağzındakı ya da rahim içindeki polipler adet kanaması dışında kahverengi kanamaya, çok fazla ve uzun adet görmeye ya da cinsel ilişki sonrası kanamaya sebep olabilir.

  • Polikistik over sendromu (PKOS)

Polikistik over sendromunda hormonal bozukluğa bağlı ortaya çıkan adet görememe, tüylenme, sivilcelenme (akne) ve adet dışı lekelenme gibi şikayetler görülebilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu