Sağlık İle İlgili Konular

Mucovit Nedir, Ne İşe Yarar? Mucovit Nasıl Kullanılır?

Muvocit, pek çok kişinin merakla araştırmasını yaptığı konulardan biridir. Mucovit; beyaz, yuvarlak ve düz yüzeyli tabletlerden oluşan bir haptır. 20 ve 30 efervesan düzeylerinde satışa sunulur. Bu ilaç etken madde olarak asetilsistein ve askorbik asit içermektedir. Daha çok yoğun kıvamdaki balgamın atılması, yumuşaması ve yoğunluğunun azaltılması amacı ile kullanılır. Aynı zamanda bronşit tedavisinin atlatılmasında da sıklıkla kullanılır. Mukotik bir ilaç olduğu için bu hastalıklarda etkisini gösterir.

Mucovit İlaç Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Mucovit ilacın bazı durumlarda kullanılmaması gerekir. Bu durumları aşağıdaki gibi gösterebiliriz;

  • İlacın içerisinde yer alan etken maddelere alerjiniz varsa,
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi sağlık sorunlarınız mevcutsa,
  • Böbrek taşınız varsa,
  • İdrarınızda oksalik asit miktarı yüksekse,
  • Kan eksikliği gibi hastalığınız varsa,

Bu durumlarda mutlaka hekiminize danışarak Mucovit ilacı kullanmanız gerekir. Hatta işinizi şansa bırakmadan uzman bir hekim tarafından gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından bu ilacı kullanmanız daha doğru olur.

Mucovit İlaç Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Mucovit, aşağıdaki durumlarda daha dikkatli kullanılmalıdır;

  • İlaç kullanımından sonra solunum yolu salgılarında ciddi bir artış yaşanabilir. Bu durumda öksürük refleksi yeterli değilse hava yolunun açık tutulması gerekir. Astım hastaları bu sebebe bağlı olarak daha dikkatli ilacı kullanmalıdır.
  • Deriyle ilgili ciddi semptomlar görülebilir. Cildinizde belirgin bir şekilde olmaması gereken belirtiler fark ederseniz derhal doktora başvurmalı ve gerekirse ilacın kullanımını sonlandırmalısınız.
  • Eğer diyabet rahatsızlığınız varsa Mucovit kullanımı ile birlikte C vitamini takviyesi alıyorsanız idrarda glukoz testinin yanlış çıkmasına sebep olabilir.

Mucovit İlacın Yiyecek ve İçecek ile Birlikte Kullanılması

Mucovit’in yiyecek ve içecek ile birlikte kullanılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Yalnızca bu ilacı kullanırken bolca su içmeye dikkat etmelisiniz. Böylece ilaç mukolitik etkisini de maksimum seviyede gösterir. Gebelik ve emzirme durumunda muhakkak ilacı kullanmadan önce uzman bir hekime ya da eczacınıza danışmanız gerekir. Hatta bu durumlarda doktor reçetesi olmadan kullanmamalısınız.

Mucovit Nasıl Kullanılır?

Mucovit ağız yolu ile alınır. İlacın etkisini göstermesi için bir bardak suyun içinde eriterek tüketmeniz gerekir. Suda eridikten sonra beklemeden derhal içmelisiniz. Talebinize göre aç veya tok karnına kullanabilirsiniz. Bol sıvı alırsanız balgam söktürme etkisini en iyi düzeyde gösterir.

Mucovit İlacın Diğer İlaçlar ile Birlikte Kullanılması

mucovit nasıl kullanılır
mucovit nasıl kullanılır

Mucovit, tek başına sakıncalı bir ilaç değildir. Ancak bazı ilaçlar ile birlikte kullanılırsa beklenmeyen yan etkiler gösterebilir. Bu ilaç, öksürük kesici ilaçlar ile beraber kullanılmamalıdır. Çünkü biri balgam söktürücü diğeri öksürük kesici olduğundan solunum yollarının tıkanmasına sebep olabilir. Bu nedenle böyle kombinasyon gerektirecek bir tedavi bulunursa hekim kontrolünde gerçekleşmelidir.

Kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar ile kullanılırsa kanın fazla sulanmasına neden olabilir. Diyabet hastalarının kullanmış olduğu insülin ile kullanılırsa asit diyabetin kontrolünü etkileyebilir. Aynı zamanda bu ilacı kullanırken alkol tüketimini sonlandırmanız gerekir.

Mucovit Yan Etkileri

Mucovit normal şartlarda yan etki göstermez. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki yan etkileri gösterebilir;

  • Ağızda iltihap ve yara oluşumu
  • Karın ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Ciltte kaşıntı

Eğer yukarıda yer alan yan etkiler ile karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden hekiminize durumu bildirmenizde fayda vardır. Duruma göre size ilacı bıraktırabilir. Ayrıca Mucovit 14 yaşından küçük çocuklar tarafınca kullanılmamalıdır. Küçük çocuklardan da iyi muhafaza edilmeli, yanlışlıkla çocuğunuz ilacı içmiş olsa bile en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

 

İlgilinizi Çekebilir: Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu