Yaşam İle İlgili Konular

Hakem Nasıl Olunur, Şartları Neler?

Hakem Nasıl Olunur, futbol hakemliği ülkemizde en zor meslekler arasında yer almaktadır. Her ne kadar özellikle, sorun üzerine kurulu olan bir meslek olmasa da bazı kuralları neticesinde zorlulukları bulunmaktadır. 2 takım arasında müsabakaları yöneten bu meslek nerdeyse tüm karşılaşmalar neticesinde 2 takımdan en az birinin memnuniyetsizliği ile sonuçlanır. Bu gibi durumlarda ise tüm suçlu hakemden kaynaklandığı düşünülür. Yine de futbolsever kişilerin olmak istediği meslekler arasında olan hakemlik oldukça popüler meslekler arasında yerini almaktadır.

Hakem Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

hakem nasıl olunur
hakem nasıl olunur

İlk olarak yöntem, hakem olmak isteyen kişiler öncelikle üniversitelerin açacağı, Futbol Hakemliği Sertifika Programını takip etmeleri gerekmektedir. Bu kursa katılmanın ön şartı ise 30 yaşından büyük olmamak, 18 Yaşında ve en az lise mezunu olma gibi şartları bulunmaktadır. Program ise hala web üzerinden verilmektedir. Verilecek hakem eğitimi özellikle iki ay kadar sürmektedir. Kurs ve sınavlar yine web sitesi üzerinden yapılmakta. Hakemlik eğitiminin başarılı olan adaylarına, Aday Hakem Belgesi verilmektedir.

Daha sonra yazılı yazılı evraklar ile herhangi bir ildeki İl Hakem Kuruluna başvurulması gerekiyor. İl hakem kurulunun yapmış olacağı, atletik testte ise 2.400 metreyi özellikle 12 dakika içinde başarılı şekilde tamamlayan kişiler aday hakem olarak hakemliğe adım atmaktadır. Bir diğer konu ise İl Hakem Kurulları tarafından açılacak Aday Hakem Kursuna katılmaktır. Bu kurs genellikle dokuz gün kadar eğitim vermektedir. Bu kursa katılmanın ön şartı 28 yaşından büyük, 16 yaşından küçük olmamak ve en az lise diploması /ya da halen öğrencisi olmak gibi şartlar gerekmektedir.

Kurs sonu yapılacak yazılı sınav ve atletik testi geçenler ise 2.400 metreyi 12 dakikada tamamlaması gerekmektedir. Bunu tamamlayanlar ise evraklarını tamamlayarak İl Hakem Kurullarına teslim etmesi gerekir. Böylece aday hakem olarak göreve başlarlar. Sağlık kurumundan alınması gereken ve son 6 aylık hakemlik yapabileceğine dair Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Baş Hekim onayının gerektiği bu raporda, göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji, dâhiliye gibi kontrollerden sonra sağlam ya da lens kullanarak hakemlik yapabilir ibaresi bulunmaktadır. Hakemliğe başlamadan önce verilecek belgeleri ise şöyle sıralayabiliriz. Adli Sicil Kaydı almak gerekmektedir. En az 16 yaşında olmak ve 18 yaşından küçükler için ise anne ya da baba iznini ile işlem yapılabilir. Nüfus cüzdanı ve bunun yanı sıra aday hakem belgesi ile başvuru yapılabilir. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf ile hakem başvurusunda bulunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu