Sağlık İle İlgili Konular

Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Ağız Kokusu Nedenleri Nedir?

Ağız kokusu nedir halk arasında ağız kokusu olarak adlandırılsa da asıl adı halitozistir. Kişilerin doğrudan özgüvenini etkileyen bu durum bazen utanç verici bazen de kişilerde kaygı bozukluklarına neden olabilir. Bu durumu düzeltmek için piyasaya çeşitli ürünler çıkarılmıştır.

Şeker sakız gibi gıdalar bu duruma geçici olarak çare olsa da asla tam anlamı ile verim vermemektedir. Ağız kokusunun yenilen yiyecekler harici ağız hijyeni ile de doğrundan bir bağlantısı vardır. Ancak bu sorunlardan dolayı oluşmuyorsa bunun altında farklı bir tıbbi neden olabilir.

Ağız kokusu doğal bir refleks olarak yapılan nefes verme ile ortaya çıkan kötü kokulu bir durumdur. Bazı insanlar ağız kokusu yok denecek kadar az olsa dahi endişelenebilirler. Bunun tam tersi ağız kokusu olduğu halde insanlar kendi ağız kokusunun farkına varamayabilirler.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusu nedir? Bunun bazı nedenleri vardır bunlar;

  • Yetersiz diş bakımı

  • Tütün ürünleri

  • Gıdalar

  • Ağız kuruluğu

  • İlaçlar

  • Enfeksiyonlar

  • Diğer tıbbi sebepler (diyabet, metabolik sebepler)

Ağız Kokusunun Tedavisi

Ağız kokusu neden olur
Ağız kokusu nedenleri

Öncelikle yapılması gereken en önemli şey bir diş hekimine başvurmaktır. Ağızdan gelen ve burundan gelen koku hekim tarafından değerlendirilerek bir tedavi yöntemi seçilir. Bir başka seçene ise koku katmanlarını oluşturan dilin arkasından bir alet yardımıyla sıyırma işlemi yapılır. Hekim buradan alınan örnekle koku analizi yapabilir.

Ağız kokusu nedir? Birçok kişinin mustarip olduğu ağız kokusu önemli bir sorundur. Bu konuda en büyük yardımcılar ağız gargaraları ve diş macunlarıdır. Koku nedeni plak ise hekim bakterilere karşı etkili bir gargara tavsiye edebilir. Bunun haricinde bu özelliklere sahip diş macunlarda önerecektir.

Yapılan tetkiklerde eğer diş eti hastalığı gözlemlenir ise, hasta diş eti uzmanına yönlendirilir. Diş eti hastalıkları diş etinde çekilmelere yol açacağı için zamanla bu boşluklara bakterilerin yerleşmesi kaçınılmazdır. Burada oluşan bakteriler ağızda kötü koku salınımına yol açar. Buradaki bakteriler ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir ve bu durum ortadan kalkabilir.

Diş doktoru diş etini ve ağız bakımını sağlıklı bulursa, kokunun kaynağı daha detaylı araştırılır. Tedavi için hasta farklı uzmanlara yönlendirilir. Enfeksiyon var ise antibiyotik, reflü gibi durumlar var ise kişi bu branşlarda uzmanlaşmış hekimlere yönlendirilir. Burada yapılan incelemeler sonucu tedaviye yön verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu