Sağlık İle İlgili Konular

Periodontoloji Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Periodontoloji tedavisi, diş hekimliğinde önemli bir dal olan periodontoloji daha çok diş etrafında bulunan dokuların genel durumu ile ilgilenir. Dokularda oluşan hastalıkları tanımlayan ve doğru tedavi yöntemleri ile müdahale eden periodontoloji tedavisi nedir nasıl yapılır sorusu merak konusudur. Bu tür bir tedavi yönteminden uygulanmasının en temel amacı her ne kadar sağlıksız gibi görünen dişler varsa da bu dişleri ağız içerisinde tutmak amaçlanır.

Diş etlerinde ve kemiklerde meydana gelen periodontoloji bilim dalı tarafından tedavi edilir. Bu konuda eğitim almış uzman doktorlar diş etlerinin eski sağlıklı haline dönebilmesi için başarılı tedavi yöntemleri uygular. Özellikle diş etlerinde meydana gelen hastalıklar aktif bir tedavi sürecinin ardından sağlıklı hale gelir.

Periodontal Hastalıklar

Tıp dilinde gingivitis olarak adlandırılan diş iltihapları diş dokusunu olumsuz etkiler. İleri düzey diş iltihapları diş kemiğine ciddi zarar verir. Periodontal hastalıklar yumuşak dokuda meydana gelen hasarlar ve kemik yıkımları olarak bilinir.

Erken dönemde tanılanıp doğru tedavi yöntemleri ile müdahale edildiği takdirde periodontal hastalıklar kontrol altına alınabilir. Bu nedenle al çevresinde oluşan tüm bakteri ve mikroorganizmalar düzenli yapılan bakımlar sonucunda temizlenmelidir. Çünkü Periodontal hastalıkların oluşum kaynağının nedeni ağız içi bakterileridir.

Periodontoloji Tedavisi Aşamaları

Periodontoloji Tedavisi nedir
Periodontoloji Tedavisi nedir

Ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla uygulanan tedavi yöntemlerinde doğru tanılama son derece önemlidir. Bu nedenle dişleri çevreleyen dokuların ve diş etlerinin genel yapısı elde edilen radyografik değerlendirmeler sonucunda tespit edilir. Periodontoloji tedavisi aşamaları şu şekildedir:

  • Doğru tanılama ve teşhis

  • Hastanın ağız sağlığı hakkında bilgilendirilmesi

  • Ağız içerisinin detaylı bir şekilde temizlenmezse

  • Özellikle diş eti iltihapları için antibiyotik tedavisi uygulanır. Böylece bakteriler yok edilir

  • Bazı hastalara cerrahi müdahale gerekebilir

  • Farklı destekleyici tedaviler şeklinde devam eder.

Diş Eti Hastalarında Ağız Bakımı

Diş eti hastalıklarının nasıl meydana geldiği ve diş eti hastalıklarında ağız bakımı konusu hakkında hastalar detaylı olarak bilgilendirilmelidir. Diş eti rahatsızlığına sahip bilinçli hastaların düzenli ağız bakımı yapmaları ve gerekli yerlerde hekim desteği almaları gerekir. Bu sayede diş sağlığı büyük ölçüde korunmuş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu