Diyet İle ilgili Konular Neler

Fodmap Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Fodmap diyeti, ibs olarak bilinen hassas bağırsak sendromu ve sindirim sistemi hastalığı bulunan herkese uygulanabilecek bir diyet türüdür. Sindirim sistemi hastalıklarının sonucunda oluşan karın ağrısı, şişkinlik gibi şikayetleri Fodmap diyeti önemli ölçüde azaltır. Fodmap, fermente edilebilir olgi-di-monosakkaritler anlamına gelir. Bu karbonhidrat sindirime duyarlıdır. Kolay bir şekilde kan dolaşımıyla emilerek bakterilerinde yerleştiği bağırsağın en uç noktalarına ulaşırlar.

Fodmap diyetinde laktoz, fruktoz, galaktan ve poliol içeren besin öğeleri yasaklanır. Çünkü bu besinlerin sindirimi yapılmaz, bu besinlerin çoğu bakteriler tarafından fermente edilir. Bu fermentenin yapıldığı kişilerde gözlemlendiği kadarıyla bağırsaktaki suyu çektiği gözlemlenmiştir. Buda karın ağrısına, ishale ve gaza sebep olabilir. Bu diyet sayesinde tüm bu sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Fodmap diyeti uygulanırken bazı besinlerin tüketilmesi yasaktır.

Tüketilmesi yasak besinler;

makarna, kraker, çavdar, mercimek, nohut, gevrekler, dondurma, puding, bal, muhallebi, yoğurt, süt, hurma, karpuz, bakla, pırasa, sarımsak, alkol, şarap, bezelye bu diyeti yapan kişiler tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

Fodmap Diyeti
Fodmap Diyeti

Fodmap Diyeti Nasıl Yapılır?

Fodmap diyeti nasıl yapılır, tedavi yöntemi olarak uygulanan bu diyet türü kişinin dilediği gibi uygulanabilecek bir diyet değildir. Bir doktor veya diyetisyen gözleminde yapılması gereklidir. Diyete başladığınız süre içerisinde size tavsiye edilecek gıdaları en az 6 ay boyunca kullanmanız gereklidir.

Diyetin etkisini etkili bir şekilde göstermesi için önemlidir. Sindirim sorunlarının temel sebebi fodmaplarsa eğer birkaç gün gibi kısa bir sürede etkisini göstereceğinden şikayetleriniz azalacaktır. 6 hafta sonra hayatınızdan çıkardığınız besinleri tek tek tüketmeye başlayabilirsiniz bu da sizi rahatsız eden besini bulmanızı sağlayacaktır. Tabii bu durumun tersi de olabilir uygulayacağınız Fodmap diyeti istenilen etkiyi vermediğini gözlemlerseniz. Üstüne sindirim sisteminizi bozduğunu fark ederseniz söz konusu besinleri tüketmeyi durdurmalı doktorunuza veya diyetisyeninize bilgi vermelisiniz.

Bu diyeti araştıran çoğu kişinin aklında fodmap diyeti yaparsam zayıflarım gibi bir yanlış düşünce bulunmaktadır. Aksine fodmap diyeti kesinlikle bir zayıflama diyeti değildir. Baştada söylediğim karbonhidratları sindirebilen kişiler bu diyeti yapmamalıdır. Çünkü fodmap besinleri oldukça sağlıklı ve bol miktarda lif içermektedir. Bundan dolayı bu diyeti uygulamadan diyetisyenden görüş almanız önemli bir unsurdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu